Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?


Bu her zaman güncelliğini koruyan bir sorudur değil mi? Ne kadar dikkat etsek de o görünmez kazalar hepimizin başına gelir ve yediğimiz o nefis burgerin yağlı sosu etnik giyim dükkanından özenle seçtiğimiz gömleğimize ya da pantolonumuza damlayıverir. Hepimizin kabusudur bu lekeler; nasıl olsa çıkmaz bu leke deriz. Bazen en sevdiğimiz kıyafetleri bu yüzünden giymekten vaz geçeriz ve dolabın bir köşesinde unutulup kalırlar. Yağ lekeleri inatçı oldukları için en etkili çözüm lekeye anında müdahale etmektir. Ne kadar uzun süre beklerseniz lekeyi çıkarmanın o kadar zor olacağını unutmamalısınız. Dolabınızın nadide parçalarını bir leke uğruna heba etmeye gönlünüz el vermiyorsa ve bu inatçı lekelerden kurtulmak istiyorsanız rehberimizde yer alan pratik çözümlere göz atabilirsiniz.

Yağ Çekesi Nasıl Çıkar?
Kaynak: Racool_studio / Freepik

Kıyafetten Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Tuz kullanabilirsiniz.
  • Sirke kullanabilirsiniz.
  • Karbonat kullanabilirsiniz.
  • Nişasta kullanabilirsiniz.
  • Bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz.
  • Bebek pudrası kullanabilirsiniz.
  • Eter kullanabilirsiniz.

Yıkanmış Çamaşırdan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Diyelim ki yağ lekesini farketmeden çamaşırı makineye attınız ve asıp kuruttuktan sonra lekeyi gördünüz. Piyasada satılan çeşitli leke çıkarma spreyleri, temizlik macunları ve benzeri ürünler elinizde yoksa, daha ucuz ve etkili bir yöntem olarak evde kolaylıkla kendi karışımınızı yapabilirsiniz. Beyaz sirke ve karbonat her evde bulunan etkili yağ çözücülerdir. Küçük bir tasın içine koyduğunuz 1 çay kaşığı karbonata azar azar beyaz sirke ekleyerek macun kıvamına getiriniz ve lekeli çamaşırı ıslattıktan sonra bu karışımı dikkatle lekenin üstüne sürünüz. Bir süre bekleyip lekeli bölgeyi lavaboda ılık suyun altında çitileyerek yıkayınız.

Beklemiş Yağ Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar?

Hepimizin bildiği gibi beklemiş yağ lekesi adeta kumaşın bir parçası haline gelir ve bunlar gerçekten de en inatçı lekelerdir. Çok severek aldığınız o bohem elbise normal yıkama ile çıkmayan o yağ lekesi yüzünden gardırobunuzun bir köşesinde unutulur gider. Bu noktada her derde deva karbonat yine imdadımıza yetişir. Lekeli bölgeyi nemlendirdikten sonra bir miktar karbonatı lekeye dökünüz ve hemen ardından bir diş fırçası ile fırçalayınız. Bu aşamada kumaşa zarar vermemek için nazikçe fırçalamalısınız. Ardından hafifçe çitileyerek lekeyi ılık suyla güzelce yıkayınız.

Yıkanmış Pantolondan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Burada kumaşın cinsine göre kullanmanız gereken malzemeler farklı olabilir. Viskon ya da ipekli narin kumaşlarda yağ emici özelliği olan bebek pudrası ya da nişasta kullanabilirsiniz. Nemli kumaşa bolca bu malzemelerden birini döküp 10 dakika kadar bekledikten sonra ıslak bir pamuklu bezle bastırarak lekenin beze geçmesini sağlayabilirsiniz. Hamile giyim dükkanından aldığınız o şahane pantolona bulaşan yağ lekesini mi fark ettiniz? Keten ya da kot gibi daha sağlam kumaşlar için beyaz kalıp sabun işinize yarayabilir. Nemli pantolonu bol miktarda sabunla sildikten sonra yumuşak bir süngerle ovalayın. Daha sonra pantolonu ılık suyla iyice durulayıp kurumaya bırakın.

Kıyafetten Salçalı Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağ lekesi yeterince inatçı değilmiş gibi bir de salçalıysa çıkarması daha da zor olabilir. Burada kaliteli bir bulaşık deterjanı çok işinize yarayacaktır. Lekenin üzerine bir miktar deterjan ve sıcak su döktükten sonra bir süre beklemelisiniz. Sonrasında temiz ve ıslak bir bezle silip ovuşturarak lekeye müdahale etmelisiniz. İyice çitileyip duruladıktan sonra lekenin çıktığını göreceksiniz. Küçük parçalar için bol karbonatlı ılık suda bekletip tekrar çamaşır deterjanıyla yıkayıp durulamak da etkili bir çözüm olacaktır.

Kıyafetten Makine Yağı Lekesi Nasıl Çıkar?

Makine yağı yoğun dokusuyla muhtemelen kumaşınızın içine işlemiş olacaktır. Bu sebeple ön işlem uygulamanız gereklidir. İlk önce karbonatı lekenin üzerine uygulayın. Temiz bir diş fırçası yardımıyla karbonatı lekeli alana yayın. Bu sırada karbonat lekeye etki ederek topaklanma yapacaktır. Daha sonra yağ lekesi kaybolana kadar fırçalama işlemine devam edin. Hemen ardından giysinin yıkama talimatına uyarak leke çıkarma özelliği olan kaliteli bir deterjanla yıkayın. Makineden çıkardıktan sonra lekeyi kontrol edin. Hala çıkmamışsa aynı işlemleri tekrarlamanız gerekir.

Kıyafetlerdeki Yağ Lekelerini Çıkarmak İçin Hızlı ve Pratik Yöntemler

Öncelikle yağ lekesine ne kadar erken müdahale ederseniz işiniz o kadar kolay olacaktır. Bekledikçe kumaşın dokusuna işleyen yağı çıkarmak pek kolay olmayacaktır. Semtinizdeki kadın giyim dükkanından aldığınız o güzelim elbisenin ya da eteğin bir yağ lekesiyle berbat olmasına gönlünüz razı değilse, çok işinize yarayacak bazı pratik çözümleri sizlere sunmak istiyoruz.

Yağ Lekesini Çıkarma İpuçları: Hangi Malzemeler ve Teknikler Etkilidir?

  • Lekenin üstüne döktüğünüz karbonatı ıslak bir diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Leke salçalı ise karbonatla birlikte bir miktar bulaşık deterjanını karıştırarak kullanabilirsiniz.
  • Yeni oluşan yağ lekesini çıkarmada en etkili yöntem derhal üstüne bolca tuz döküp beklemektir. 10 dakika sonra tuzu ılık suyla akıtıp çamaşır deterjanıyla yıkama yapın.
  • Zeytinyağı lekesinde kumaşa bolca buz uygulayıp yağ donduktan sonra dikkatle kazımak etkili bir yöntem olabilir. Bu noktada derin dondurucunuzda bulunan jel buz torbası imdadınıza yetişecektir.
  • Güçlü bir temizlik malzemesi olan beyaz sirke her türlü yağ lekesinde çok işinize yarayabilir. Sirkeyi süngerle lekeli bölgeye sürüp sonrasında yıkama yapın.
  • Sıcak su ile ıslattığınız lekeye bolca beyaz kalıp sürüp sonrasında dikkatle çitileyerek lekeden kurtulabilirsiniz.

Farklı Kumaş Türlerindeki Yağ Lekelerini Temizlemek İçin Özel Yaklaşımlar Hangileridir?

  • Pamuk ve keten kumaşlardaki yağ lekelerini çıkarmak için en etkili malzemelerden biri talk pudrasıdır. Lekeyi pudrayla tamamen kapladıktan sonra biraz bekleyin. Daha sonra metal bir kaşık kullanarak kazıyın. Pudra yağ moleküllerini emip içine hapsedecektir. Pudra uygulamasını temiz bir diş fırçası yardımıyla da yapabilirsiniz. İyi bir yağ çözücü olan bulaşık deterjanı da yağ moleküllerini kumaştan sökmede etkili bir yöntem olabilir.
  • İpek ve şifon kumaşlar narin yapılarıyla daha özenli bir müdahale gerektirir. Bebek pudrası burada da baş yardımcınız olacaktır. Lekenin üstüne bolca pudra serptikten sonra yağ moleküllerinin emilmesi için bir süre bekleyin. Ilık suyla ıslattığınız pamuklu bir bezi lekenin üstüne bastırarak yağın beze geçmesini sağlayın. Daha sonra düşük ısıda yıkama yapın.
  • Sentetik kumaşlarda ise en etkili yöntem eter kullanmaktır. Eter uçucu bir madde olduğundan bu işlemi açık havada ya da pencereleri açık bir odada yapmanızı öneririz. Etere batırdığınız bir bez parçasıyla kumaşı zedelememeye özen göstererek silin ve eterin uçması için astıktan sonra talimatlara uygun yıkama yapın.
  • Saten kumaşlarda lekeli bölgeye biraz ispirto dökebilirsiniz. Daha sonra yıkama talimatlarına uyarak kumaşı yıkadığınızda lekenin yok olduğunu göreceksiniz. İspirto yoksa çakmak gazı da kullanabilirsiniz.
  • Yünlü kumaşlar ve kazaklardaki yağ lekelerini çıkarmak için nişasta kullanabilirsiniz. Dolu bir yemek kaşığı nişastayı yağlı bölgeye serpiştirin. Biraz bekledikten sonra ıslak bir bezi kumaşa ya da kazağa iyice bastırarak lekenin beze geçmesini sağlayın. Özellikle taze lekelerde bu yöntemin çok etkili olduğunu göreceksiniz.
  • Suni deriden imal edilmiş kumaşlarda sabunlu suya az miktarda amonyak ilave ederek temiz bir süngerle fazla ıslatmadan lekeli yüzeyi temizleyebilirsiniz. Bir bardak suya bir kaşık olacak şekilde beyaz sirke eklenmiş sabunlu suyla da temizleme yapabilirsiniz.


RGS Yazılım E-commerce
axess bonus cardFinans maximum world paraf visa mastercard