Etnik Nedir? Etnik Giyim Tarzı Nedir?


Etnik Nedir?

Etnik, toplumdaki bir grubun ayırt edici kültürel özellikleridir. Etnik köken, kişinin kendi ülkesinde yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın ırksal, ulusal, dini veya dilsel mirası paylaşan bir grupla alakalıdır. Etnik, sosyal bir grubun geleneksel kültürüdür ve doğup var olduğu toprağı yansıtır.

Etnik Moda Nedir?

Etnik moda deyince akla ilk olarak geleneksel kostümler, işlemeli elbiseler gelir. Kısmen doğrudur ama aslında etnik moda birçok kültüre ait olabilir. Farklı ülkelerin, farklı kültürlerin kendi moda anlayışlarını yansıttığı bir tarzdır. Bir kültürü kucaklayan ve temsil eden kişinin mirasını ve kökenini kutlamasına izin veren bir modadır aslında. Etnik tarza sahip olduğunuz zaman, etnik kökeninizi yansıtmak için giyiniyor, kim olduğunuzu kutluyor ve kültürel kökenlerinizi ifade etmiş oluyorsunuz.

Fakat tabii ki etnik moda konusunda bir sınırlama yok. Örneğin, Hintlilere özel bir elbise giymek için Hintli olmak zorunda değilsiniz. Ya da kimono giymek için Japon olmanız şartı aranmıyor. Sık seyahat eden, farklı ülkelerin kültürlerine ilgi duyan biriyseniz ülkelere ait moda anlayışlarının her birini sevip üzerinizde kullanabilirsiniz. Ya da bunların hiçbiri yoktur ve sadece rengarenk giysileri seviyorsunuzdur. Etnik moda anlayışı, sınırlarını sizin belirlediğiniz özgür bir tarzdır. Bu özelliği ile bohem stil ile de benzerlik göstermektedir.

Etnik Giyim Tarzı Nedir?

Etnik giyim tarzı deyince akla ilk gelen işlemeli giysiler, boncuk işi tasarımlar, şallar, tüyler ya da cesur renkler içeren kıyafetlerdir. Her kültürün kendi ögesini barındıran bu kostümler, eşsiz ve bir o kadar sıra dışıdır. Günümüzde etnik giyim tarzı değişim göstererek günlük kıyafet olarak da kullanılmaya başlamıştır. Tamamı işlemeli boncuklu bir elbise, günümüz şartlarında çok rahat taşınamayacağından yerine alternatifleri gelmiştir. Boncuklu ve işlemeli bir bluzun bir jean ile kombinlenerek günlük hayata adapte edilmesi gibi! Kimononun beyaz bir t-shirt üzerinde ceket olarak giyilmesi de etnik giyim tarzının günümüz modasına ayak uydurması olarak yorumlanabilir. Herkesin kendi sınırını ve çizgisini belli ettiği etnik giyim; bluzlerden eteklere, elbiselerden kazaklara kadar her parçada varlığını sürdürebilir ve sizi şıklığa taşıyabilir.

Her Kültürden Etnik Giyim

Afrika'da renk ve desenlerin iddialı kullanımı, kaftanlar, baskılı bez elbiseler, oldukça rahat ve konforlu kıyafetler, sadece desenleriyle değil kumaş ve tasarımlarıyla da ilham veren giysiler ön plandadır. Japonya’da kendine has çizgileriyle bezenmiş elbiseler, kalın ve saten kumaşlar, genellikle ciddi ve şık olan kimono tarzı elbiseler bizi kendine hayran bırakmaktadır. Çoğu ülkenin kendine has kültürünü yansıttığı parçaları vardır ve modern bir giysi ile bir araya getirildiğinde oldukça şık ve iddialı bir kombin oluşturur.

Çiçek Çocuklar ve Sıra Dışı Giyim Tarzları

1969 yılına damga vuran Woodstock Festivali ile sıkça özdeşleştirilen etnik giyimin farklı bir versiyonu da hippilerin tercih ettiği bir stildi. Hippiler, tüm kültürleri, barış ve uyum içinde barındırmanın yöntemini etnik stil ile yansıtarak bulmuşlardı. 60'lı yıllar aynı zamanda insanların barış ve aydınlanma arayışında Hindistan ve Afrika gibi mistik yerlere seyahat ettikleri manevi bir uyanış dönemiydi. Bu bölgelerin etnik tarzlarını kendi tarzlarına yansıttılar ve modern ile gelenekselin karıştığı bir etnik stil oluşturdular. Çiçek desenli bir bluz ve ispanyol paça bir pantolon, beyaz bir gömlek ve işlemeli bir etekle kendilerine has stillerini Woodstock ile tüm dünyaya tanıttılar. Yaşattıkları moda, o sırada yaygın olarak kabul edilen kültürlerin birer yansımasıydı. Farklı kültürleri tek bir kombinde birleştirerek, kıyafetlerinde kültürlerarası bir dostluğa işaret etmiş oluyorlardı. Bazen bir sandalet, bazen yalınayak gezerek bohem modası gibi özgür bir stil oluşturdular ve halen günümüzde yansımalarını keyifle uyguluyoruz!

Etnik moda, kökenlerinizin, inançlarınızın ve geleneklerinizin dışavurumudur. Etnik modayı kucaklamak, kökeninize sahip çıkmaktır! 



RGS Yazılım E-commerce
axess bonus cardFinans maximum world paraf visa mastercard